Śniadania
SOLONE PRECLETrudność przepisu:
łatwyCzas przygotowania:
50 min.Ilość porcji:
2Vege
Składniki:
CIASTO | |
mąka | 500 g |
ciepłe mleko | 1 szklanka |
maślanka | 170 g |
drożdże instant | 1 opakowanie |
rozpuszczone masło | 50 g |
sól | 1 łyżeczka |
cukier | 1 łyżeczka |
DODATKOWO | |
woda na wrzątek | |
soda oczyszczona | 3 łyżki |
sól gruboziarnista | szczypta do posypania |
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Połącz wszystkie składniki na ciasto i zagnieć na jednolitą, elastyczną masę. -
Krok 2
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na min. 30 minut, aż zacznie rosnąć. -
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Z każdej uformuj wałek, a następnie precel, krzyżując dwukrotnie końce. -
Krok 4
Zagotuj wodę w garnku i dodaj 3 łyżki sody. -
Krok 5
Zanurzaj każdy precel na kilkanaście sekund w wodzie z sodą i układaj na sicie do opiekania. -
Krok 6
Posyp precle solą gruboziarnistą. -
Krok 7
Umieść sito we frytownicy. Ustaw temperaturę na 180°C, a czas pieczenia na 12 minut.