Najlepiej ocenione
ŁOSOŚ PIECZONY W MIODZIETrudność przepisu:
łatwyCzas przygotowania:
50 min.Ilość porcji:
2 porcjeBez laktozy
Bez glutenu
Składniki:
ŁOSOŚ | |
filet z łososia | 200 g |
sok z cytryny | 2 łyżki |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
sól i pieprz | do smaku |
SOS MIODOWY | |
Sok pomarańczowy | 1/4 |
miód | 4 łyżki |
słodki sos sojowy | 2 łyżki |
brązowy cukier | 2 łyżeczki |
ocet winny | 2 łyżeczki |
posiekany ząbek czosnku | 1 sztuka |
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Połącz wszystkie składniki sosu w rondlu na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu. Redukuj przez 15 minut, często mieszając. -
Krok 2
Natrzyj filety z łososia oliwą z oliwek, solą i pieprzem. -
Krok 3
Umieść łososia na sicie do opiekania. -
Krok 4
Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Krewetki (165°C) i ustaw czas na 12 minut. -
Krok 5
Po zakończeniu cyklu posmaruj łososia sosem. -
Krok 6
Ponownie umieść sito we frytownicy. Wybierz program Krewetki (165°C) i ustaw czas na 10 minut. -
Krok 7
Podawaj z ryżem.