placek

Przekąski

CIASTECZKA KRABOWE MARYLAND
trudność przepisu

Trudność przepisu:

łatwy
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

60 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

4 porcje
Bez laktozy

Bez laktozy

Składniki:

CIASTO KRABOWE
mięso z kraba 500 g
pokruszone krakersy 100 g
drobno pokrojony w kostkę seler 1/4
drobno posiekana cebula szalotka 1/4
drobno posiekana pietruszka 1/4
słodki sos chili 1 łyżka
posiekany ząbek czosnku 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
SOS
majonez 100 g
słodka marynata 1 łyżka
tajski sos chili 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Połącz wszystkie składniki ciasta (oprócz krakersów) w dużej misce i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 2

    Uformuj z powstałej masy 12 kulek.
  • Krok 3

    Równomiernie obtocz kulki w pokruszonych krakersach, a następnie delikatnie dociśnij kulki, aby uzyskać płaskie ciasteczka.
  • Krok 4

    Włóż ciasteczka do lodówki na 20 minut.
  • Krok 5

    Schłodzone ciasteczka umieść na sicie do opiekania.
  • Krok 6

    Połącz wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 7

    Ciasteczka krabowe podawaj na ciepło z sosem do maczania.

Spróbuj również