placek

Śniadania

CIASTKA JABŁKOWE
trudność przepisu

Trudność przepisu:

łatwy
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

35 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

4 porcje
Vege

Vege

Bez laktozy

Bez laktozy

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
duże jabłka 4 sztuki
cukier 50 g
cynamon 1 łyżeczka
woda  1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.
  • Krok 2

    Włóż jabłka do garnka z wodą, dodaj cynamon i zacznij gotować. Jeśli używasz niezbyt słodkiej odmiany, możesz dodać cukier. Gotuj mieszankę aż stanie się miękka.
  • Krok 3

    Dodaj do jabłek łyżkę mąki ziemniaczanej, aby całość nabrała formy kisielu.
  • Krok 4

    Z ciasta francuskiego wytnij 8 równych prostokątów.
  • Krok 5

    Na 4 z nich nałóż kilka łyżek nadzienia jabłkowego.
  • Krok 6

    Przykryj 4 pozostałymi prostokątami ciasta.
  • Krok 7

    Użyj widelca, aby docisnąć i skleić krawędzie.
  • Krok 8

    Przełóż ciastka na sito do opiekania.
  • Krok 9

    Jajko rozbij do miseczki i roztrzep.
  • Krok 10

    Za pomocą pędzla kuchennego posmaruj ciastka jajkiem.
  • Krok 11

    Na wierzchu każdego ciastka zrób nożem kilka nacięć.
  • Krok 12

    Możesz dodatkowo posypać ciastka cukrem i cynamonem.
  • Krok 13

    Umieść sito we frytownicy. Ustaw temperaturę na 180°C, a czas pieczenia na 16 minut. Ciastka będą gotowe, gdy staną się złotobrązowe.

Spróbuj również