Śniadania
CIASTKA JABŁKOWETrudność przepisu:
łatwyCzas przygotowania:
35 min.Ilość porcji:
4 porcjeVege
Bez laktozy
Składniki:
ciasto francuskie | 1 opakowanie |
duże jabłka | 4 sztuki |
cukier | 50 g |
cynamon | 1 łyżeczka |
woda | 1 szklanka |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka |
jajko | 1 sztuka |
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. -
Krok 2
Włóż jabłka do garnka z wodą, dodaj cynamon i zacznij gotować. Jeśli używasz niezbyt słodkiej odmiany, możesz dodać cukier. Gotuj mieszankę aż stanie się miękka. -
Krok 3
Dodaj do jabłek łyżkę mąki ziemniaczanej, aby całość nabrała formy kisielu. -
Krok 4
Z ciasta francuskiego wytnij 8 równych prostokątów. -
Krok 5
Na 4 z nich nałóż kilka łyżek nadzienia jabłkowego. -
Krok 6
Przykryj 4 pozostałymi prostokątami ciasta. -
Krok 7
Użyj widelca, aby docisnąć i skleić krawędzie.
-
Krok 8
Przełóż ciastka na sito do opiekania. -
Krok 9
Jajko rozbij do miseczki i roztrzep. -
Krok 10
Za pomocą pędzla kuchennego posmaruj ciastka jajkiem. -
Krok 11
Na wierzchu każdego ciastka zrób nożem kilka nacięć. -
Krok 12
Możesz dodatkowo posypać ciastka cukrem i cynamonem. -
Krok 13
Umieść sito we frytownicy. Ustaw temperaturę na 180°C, a czas pieczenia na 16 minut. Ciastka będą gotowe, gdy staną się złotobrązowe.