placek

Najlepiej ocenione

ŁOSOŚ PIECZONY W MIODZIE
trudność przepisu

Trudność przepisu:

łatwy
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

50 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

2 porcje
Bez laktozy

Bez laktozy

Bez glutenu

Bez glutenu

Składniki:

ŁOSOŚ
filet z łososia 200 g
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa z oliwek 2 łyżki
sól i pieprz  do smaku
SOS MIODOWY
Sok pomarańczowy 1/4
miód 4 łyżki
słodki sos sojowy 2 łyżki
brązowy cukier 2 łyżeczki
ocet winny 2 łyżeczki
posiekany ząbek czosnku 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Połącz wszystkie składniki sosu w rondlu na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu. Redukuj przez 15 minut, często mieszając.
  • Krok 2

    Natrzyj filety z łososia oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  • Krok 3

    Umieść łososia na sicie do opiekania.
  • Krok 4

    Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Krewetki (165°C) i ustaw czas na 12 minut.
  • Krok 5

    Po zakończeniu cyklu posmaruj łososia sosem.
  • Krok 6

    Ponownie umieść sito we frytownicy. Wybierz program Krewetki (165°C) i ustaw czas na 10 minut.
  • Krok 7

    Podawaj z ryżem.

Spróbuj również