placek

Przekąski

ZAPIEKANE NACHOSY Z SEREM
trudność przepisu

Trudność przepisu:

łatwy
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

20 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

4 porcje
Vege

Vege

Bez glutenu

Bez glutenu

Składniki:

nachosy kukurydziane 1 duża paczka
tarty ser żółty 200  g 
czerwona fasola konserwowa 100 g
duży pokrojony w kostkę pomidor malinowy 1 sztuka
mała posiekana czerwona cebula 1/2 sztuki 
pokrojone papryczki chilli lub jalapeño 50 g 
pokrojone czarne oliwki 50 g
kolendra szczypta
sok z limonki 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
kwaśna śmietana 100 g

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Wyłóż sito do opiekania papierem do pieczenia i ułóż na nim połowę nachosów.
  • Krok 2

    Na nachosy połóż fasolę, papryczki i oliwki.
  • Krok 3

    Posyp serem i kolendrą.
  • Krok 4

    Na wierzch połóż pozostałe nachosy.
  • Krok 5

    Ponownie posyp serem i kolendrą.
  • Krok 6

    Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Frytki (200°C) i ustaw czas na 12 minut.
  • Krok 7

    Wymieszaj pomidor, cebulę, sok z limonki, pieprz i sól.
  • Krok 8

    Nałóż mieszankę na gotowe nachosy.
  • Krok 9

    Podawaj z kwaśną śmietaną.

Spróbuj również