placek

Desery

PĄCZKI CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWE
trudność przepisu

Trudność przepisu:

średni
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

60 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

4 porcje

Składniki:

CIASTO
mąka 500 g
rozpuszczone masło 100 g
mleko 1 szklanka
świeże drożdże 50 g
jajka 3 sztuki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól szczypta 
POLEWA
biała czekolada 1 tabliczka
śmietana kremówka 50 ml
kakaowe ciasteczka z kremem śmietankowych 5-6 sztuk

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    W rondelku podgrzej mleko do letniej temperatury.
  • Krok 2

    Rozpuść w mleku drożdże, dodaj łyżkę cukru i kilka łyżek mąki. Gotowy rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    Po 10-15 minutach dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajka.
  • Krok 4

    Zacznij wyrabiać ciasto i stopniowo dodawaj mąkę i masło.
  • Krok 5

    Wyrobione ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Krok 6

    Z gotowego ciasta uformuj płaskie kulki i ułóż je na sicie do opiekania.
  • Krok 7

    Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Frytki (200°C) i ustaw czas na 12 minut. Pączki będą gotowe, gdy staną się rumiane.
  • Krok 8

    W międzyczasie podgrzej w rondelku śmietanę. Kiedy będzie ciepła, dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj na wolnym ogniu aż do jednolitej konsystencji. Nie dopuść do wrzenia.
  • Krok 9

    Nałóż ciepłą polewę na upieczone, ostygłe pączki i od razu posyp pokruszonymi ciasteczkami kakaowymi.

Spróbuj również