Desery
PĄCZKI CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWETrudność przepisu:
średniCzas przygotowania:
60 min.Ilość porcji:
4 porcjeSkładniki:
CIASTO | |
mąka | 500 g |
rozpuszczone masło | 100 g |
mleko | 1 szklanka |
świeże drożdże | 50 g |
jajka | 3 sztuki |
cukier | 3 łyżki |
cukier waniliowy | 1 opakowanie |
sól | szczypta |
POLEWA | |
biała czekolada | 1 tabliczka |
śmietana kremówka | 50 ml |
kakaowe ciasteczka z kremem śmietankowych | 5-6 sztuk |
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
W rondelku podgrzej mleko do letniej temperatury. -
Krok 2
Rozpuść w mleku drożdże, dodaj łyżkę cukru i kilka łyżek mąki. Gotowy rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. -
Krok 3
Po 10-15 minutach dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajka. -
Krok 4
Zacznij wyrabiać ciasto i stopniowo dodawaj mąkę i masło. -
Krok 5
Wyrobione ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. -
Krok 6
Z gotowego ciasta uformuj płaskie kulki i ułóż je na sicie do opiekania. -
Krok 7
Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Frytki (200°C) i ustaw czas na 12 minut. Pączki będą gotowe, gdy staną się rumiane. -
Krok 8
W międzyczasie podgrzej w rondelku śmietanę. Kiedy będzie ciepła, dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj na wolnym ogniu aż do jednolitej konsystencji. Nie dopuść do wrzenia. -
Krok 9
Nałóż ciepłą polewę na upieczone, ostygłe pączki i od razu posyp pokruszonymi ciasteczkami kakaowymi.