placek

Desery

PIZZA NA SŁODKO
trudność przepisu

Trudność przepisu:

średni
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

60 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

2 porcje
Vege

Vege

Składniki:

mąka 400g
drożdże instant 1 opakowanie
oliwa z oliwek 3 łyżki
woda 1 szklanka
cukier szczypta
sól szczypta
DO POŁOŻENIA NA PIZZĘ
śmietanka kremówka 110g
pokruszona czekolada 1 tabliczka
pokruszone krakersy 9 sztuk
pianki marshmallow 1 małe opakowanie

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Wymieszaj w misce składniki na ciasto. Wyrabiaj je aż nabierze jednolitej konsystencji i przestanie lepić się do rąk. Możesz odstawić ciasto na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    Rozwałkuj cienki placek i połóż na sito do opiekania.
  • Krok 3

    Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Pizza (180°C) i ustaw czas na 15 minut. Obróć ciasto po 7 minutach.
  • Krok 4

    Wyjmij upieczone ciasto.
  • Krok 5

    Doprowadź śmietankę do wrzenia w rondlu na małym ogniu
  • Krok 6

    Czekoladę włóż do miski i zalej ją śmietanką. Odczekaj chwilę i wymieszaj całość na gładką masę.
  • Krok 7

    Polej ciasto masą czekoladowo-śmietankową, posyp pokruszonymi krakersami i piankami marshmallow.
  • Krok 8

    Włóż ciasto z powrotem do frytownicy. Wybierz program Pizza (180°C) i ustaw czas na 5 minut.

Spróbuj również