Desery
SERNIK NOWOJORSKITrudność przepisu:
trudnyCzas przygotowania:
90 min.Ilość porcji:
4 porcjeVege
Składniki:
kruchy spód: | |
mąka | 2 szklanki |
pokruszone krakersy | 150 g |
cynamon | 1 łyżeczka |
roztopione masło | 2 łyżki |
nadzienie: | |
serek śmietankowy | 700 g |
kwaśna śmietana | 50 g |
jajka | 3 sztuki |
cukier | 200 g |
ekstrakt waniliowy | 1 łyżeczka |
sól | 1/2 łyżeczki |
mąka | 2 łyżki |
polewa śmietanowa: | |
kwaśna śmietana | 110 g |
ekstrakt waniliowy | 1/2 |
cukier puder | 3 łyżeczki |
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Połącz w misce wszystkie składniki na kruchy spód i wymieszaj. -
Krok 2
Wyłóż dno blachy papierem do pieczenia, a następnie nałóż równomiernie powstałą mieszankę i wstaw do lodówki. -
Krok 3
Połącz serek śmietankowy i śmietanę w osobnej misce i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji. -
Krok 4
Dodaj pozostałe składniki nadzienia i mieszaj do gładkości. Staraj się nie napowietrzać masy. -
Krok 5
Wyłóż nadzienie na kruchy spód w blasze i wyrównaj. -
Krok 6
Przykryj sernik folią. Umieść blachę na sicie. -
Krok 7
Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Ciasta (160°C) i ustaw czas na 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sprężysta. Jeśli trzeba, ustaw dodatkowy czas pieczenia. -
Krok 8
Ostygnięty sernik wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. -
Krok 9
Połącz wszystkie składniki polewy śmietanowej w misce i ubij, aż będą gładkie.
Spróbuj również
Dbamy o Twoje bezpieczeństwo.
Potwierdza to pozytywny wynik kontroli przeprowadzonej przez niezależną jednostkę inspekcyjną V-Trust.
Wszystkie nasze produkty spełniają wymagania norm i dyrektyw Unii Europejskiej.