placek

Śniadania

SOLONE PRECLE
trudność przepisu

Trudność przepisu:

łatwy
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

50 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

2
Vege

Vege

Składniki:

CIASTO
mąka 500 g
ciepłe mleko 1 szklanka
maślanka 170 g
drożdże instant 1 opakowanie
rozpuszczone masło  50 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka 
DODATKOWO
woda na wrzątek do rozpuszczenia sody
soda oczyszczona  3 łyżki
sól gruboziarnista szczypta do posypania

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Połącz wszystkie składniki na ciasto i zagnieć na jednolitą, elastyczną masę.
  • Krok 2

    Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na min. 30 minut, aż zacznie rosnąć.
  • Krok 3

    Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Z każdej uformuj wałek, a następnie precel, krzyżując dwukrotnie końce.
  • Krok 4

    Zagotuj wodę w garnku i dodaj 3 łyżki sody.
  • Krok 5

    Zanurzaj każdy precel na kilkanaście sekund w wodzie z sodą i układaj na sicie do opiekania.
  • Krok 6

    Posyp precle solą gruboziarnistą.
  • Krok 7

    Umieść sito we frytownicy. Ustaw temperaturę na 180°C, a czas pieczenia na 12 minut.

Spróbuj również

tło sekcji

Dbamy o Twoje bezpieczeństwo.

Potwierdza to pozytywny wynik kontroli przeprowadzonej przez niezależną jednostkę inspekcyjną V-Trust.

Wszystkie nasze produkty spełniają wymagania norm i dyrektyw Unii Europejskiej.