placek

Desery

SERNIK NOWOJORSKI
trudność przepisu

Trudność przepisu:

trudny
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

90 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

4 porcje
Vege

Vege

Składniki:

kruchy spód:
mąka 2 szklanki
pokruszone krakersy 150 g
cynamon 1 łyżeczka
roztopione masło 2 łyżki
nadzienie:
serek śmietankowy 700 g
kwaśna śmietana 50 g
jajka 3 sztuki
cukier 200 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
mąka  2 łyżki
polewa śmietanowa:
kwaśna śmietana 110 g
ekstrakt waniliowy 1/2 
cukier puder 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Połącz w misce wszystkie składniki na kruchy spód i wymieszaj.
  • Krok 2

    Wyłóż dno blachy papierem do pieczenia, a następnie nałóż równomiernie powstałą mieszankę i wstaw do lodówki.
  • Krok 3

    Połącz serek śmietankowy i śmietanę w osobnej misce i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Krok 4

    Dodaj pozostałe składniki nadzienia i mieszaj do gładkości. Staraj się nie napowietrzać masy.
  • Krok 5

    Wyłóż nadzienie na kruchy spód w blasze i wyrównaj.
  • Krok 6

    Przykryj sernik folią. Umieść blachę na sicie.
  • Krok 7

    Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Ciasta (160°C) i ustaw czas na 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sprężysta. Jeśli trzeba, ustaw dodatkowy czas pieczenia.
  • Krok 8

    Ostygnięty sernik wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  • Krok 9

    Połącz wszystkie składniki polewy śmietanowej w misce i ubij, aż będą gładkie.

Spróbuj również