Obiady i kolacje
KACZKA W POMARAŃCZACHTrudność przepisu:
średniCzas przygotowania:
60 min.Ilość porcji:
4 porcjeBez laktozy
Bez glutenu
Składniki:
MIĘSO | |
mięso z piersi w kaczki pokrojone w plastry | 500 g |
jajko | 1 sztuka |
skrobia kukurydziana | 1 szklanka |
ryż | 1 szklanka |
SOS POMARAŃCZOWY | |
sok pomarańczowy | 1 szklanka |
olej roślinny | 2 łyżki |
sos sojowy | 2 łyżeczki |
brązowy cukier | 2 łyżeczki |
tarty imbir | 1 łyżeczka |
posiekany ząbek czosnku | 1 sztuka |
ocet ryżowy | 1 łyżeczka |
posiekana cebula szalotki | 1/4 sztuki |
papryka w proszku | szczypta |
tarta skórka z pomarańczy | z jednej sztuki |
sól i pieprz | do smaku |
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Połącz wszystkie składniki sosu pomarańczowego na patelni i gotuj na wolnym ogniu, aż zawartość zredukuje się o ok. połowę. -
Krok 2
Roztrzep jajko w misce i obtocz w nim mięso. -
Krok 3
Obtocz mięso w skrobi kukurydzianej. -
Krok 4
Umieść mięso na sicie do opiekania. -
Krok 5
Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Frytki (200°C) i ustaw czas na 18 minut. -
Krok 6
Gotowe mięso wymieszaj z sosem. -
Krok 7
Podawaj z ryżem.