placek

Obiady i kolacje

KURCZAK NA CHRUPIĄCO
trudność przepisu

Trudność przepisu:

średni
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

80 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

8 porcji
Bez glutenu

Bez glutenu

Składniki:

udka z kurczaka 8 sztuk
skrzydełka z kurczaka 8 sztuk
maślanka 3 szklanki
mała drobno pokrojona cebula 1 sztuka
posiekany ząbek czosnku 1 sztuka
papryka w proszku 1 łyżka
pokruszone płatki kukurydziane 6 szklanek
sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Włóż kurczaka do maślanki i marynuj przez co najmniej 30 minut (najlepiej zostawić na noc w lodówce).
  • Krok 2

    Wymieszaj w misce cebulę, sól, pieprz, czosnek, paprykę i płatki kukurydziane.
  • Krok 3

    Obtocz kurczaka w powstałej mieszance.
  • Krok 4

    Umieść kurczaka na sicie do opiekania.
  • Krok 5

    Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Kurczak (185°C) i piecz przez 40 minut.
  • Krok 6

    Użyj termometru do żywności. Kurczak jest gotowy, gdy temperatura wewnętrzna osiąga 75°C. Do jej osiągnięcia może być wymagany dodatkowy czas pieczenia.

Spróbuj również