Obiady i kolacje
WIEPRZOWINA PIECZONA W MIODZIE I POMARAŃCZACHTrudność przepisu:
średniCzas przygotowania:
120 min.Ilość porcji:
4 porcjeBez laktozy
Bez glutenu
Składniki:
schab | 2 szklanki |
miód | 250 g |
whiskey bourbon | 50 ml |
świeży sok z pomarańczy | 2 łyżki |
starta skórka z pomarańczy | 1 pomarańcza |
sól i pieprz | do smaku |
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Wymieszaj w misce miód, whiskey, sok i skórkę z pomarańczy oraz sól i pieprz. -
Krok 2
Włóż schab do powstałej mieszanki i wstaw do lodówki na 1 godzinę. -
Krok 3
Nadziej mięso na rożen. Zabezpiecz końce za pomocą specjalnych widelców i dokręć śruby. -
Krok 4
Obficie polej schab mieszanką miodu. -
Krok 5
Umieść rożen we frytownicy. Wybierz program Rożen (190°C) i ustaw czas na 45 minut. -
Krok 6
Użyj termometru do żywności. Pieczeń będzie gotowa, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 70°C. -
Krok 7
Udekoruj cząstkami pomarańczy. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.