placek

Obiady i kolacje

KACZKA W POMARAŃCZACH
trudność przepisu

Trudność przepisu:

średni
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

60 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

4 porcje
Bez laktozy

Bez laktozy

Bez glutenu

Bez glutenu

Składniki:

MIĘSO
mięso z piersi w kaczki pokrojone w plastry 500 g
jajko 1 sztuka
skrobia kukurydziana 1 szklanka
ryż 1 szklanka
SOS POMARAŃCZOWY
sok pomarańczowy 1 szklanka
olej roślinny 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżeczki
brązowy cukier 2 łyżeczki
tarty imbir 1 łyżeczka
posiekany ząbek czosnku 1 sztuka
ocet ryżowy 1 łyżeczka
posiekana cebula szalotki 1/4 sztuki
papryka w proszku szczypta
tarta skórka z pomarańczy z jednej sztuki
sól i pieprz  do smaku

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Połącz wszystkie składniki sosu pomarańczowego na patelni i gotuj na wolnym ogniu, aż zawartość zredukuje się o ok. połowę.
  • Krok 2

    Roztrzep jajko w misce i obtocz w nim mięso.
  • Krok 3

    Obtocz mięso w skrobi kukurydzianej.
  • Krok 4

    Umieść mięso na sicie do opiekania.
  • Krok 5

    Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Frytki (200°C) i ustaw czas na 18 minut.
  • Krok 6

    Gotowe mięso wymieszaj z sosem.
  • Krok 7

    Podawaj z ryżem.

Spróbuj również