placek

Obiady i kolacje

KURCZAK PO MEDIOLAŃSKU
trudność przepisu

Trudność przepisu:

łatwy
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

30 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

2 porcje
Bez laktozy

Bez laktozy

Składniki:

pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 400 g
bułka tarta 2 szklanka
parmezan 50 g 
jajka 2 sztuki
oliwa z oliwek 2 łyżki
posiekany ząbek czosnku  1 sztuka
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Roztrzep jajka widelcem i obtocz w nich mięso.
  • Krok 2

    W misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan, czosnek, pieprz i sól.
  • Krok 3

    Obtocz mięso w powstałej mieszance.
  • Krok 4

    Umieść mięso na sicie do opiekania.
  • Krok 5

    Umieść sito we frytownicy. Ustaw temperaturę na 175°C, a czas pieczenia na 18 minut.
  • Krok 6

    Podawaj z sałatką z pomidora i rukoli.

Spróbuj również