placek

Obiady i kolacje

PIEROŻKI WONTON Z MIĘSEM
trudność przepisu

Trudność przepisu:

średni
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

45 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

4 porcje

Składniki:

ciasto na pierożki wonton 1 opakowanie 
pierś z kurczaka 400 g
kostka rosołowa 1 sztuka
ser żółty tarty 200 g
ser pleśniowy 50 g
sos hot chilli 4 łyżki
bułka tarta 2 szklanki
przyprawa sriracha 1 łyżeczka 
białko jajka 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Pokrój pierś kurczaka w kostkę i wstępnie podgotuj przez kilka minut we wrzątku z kostką rosołową.
  • Krok 2

    Wymieszaj w misce mięso, sos hot chilli i tarty ser. Możesz dodać ser pleśniowy.
  • Krok 3

    Nałóż łyżkę mieszanki na środek każdego płata ciasta na pierożki wonton.
  • Krok 4

    Posmaruj krawędzie ciasta wodą. Złóż pierożki, aby utworzył się trójkąt i dociśnij, aby zlepić brzegi.
  • Krok 5

    Posmaruj pierożki białkiem jajka.
  • Krok 6

    W oddzielnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą i przyprawę sriracha, a następnie posyp nią pierożki.
  • Krok 7

    Umieść pierożki na sicie do opiekania.
  • Krok 8

    Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Frytki (200°C) i ustaw czas na 15 minut.

Spróbuj również