Obiady i kolacje
ROLADA Z INDYKA Z NADZIENIEM ZIOŁOWYMTrudność przepisu:
średniCzas przygotowania:
5 h.Ilość porcji:
4 porcjeSkładniki:
pierś z kurczaka | 1 kg |
masło | 200 g |
posiekana pietruszka | 1 pęczek |
posiekany koperek | 1 pęczek |
posiekany ząbek czosnku | 1 ząbek |
bułka tarta | 3 łyżki |
sok z cytryny | 1 łyżka |
mielona papryka | 1 łyżeczka |
sól i pieprz | do smaku |
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
W misce wymieszaj miękkie masło, pietruszkę, koperek, czosnek, bułkę, sok z cytryny, paprykę, sól i pieprz. -
Krok 2
Mięso rozetnij tak, by powstał równy kawałek mięsa. -
Krok 3
Włóż nadzienie do środka i zwiń w roladę. -
Krok 4
Całość zwiąż sznurkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin. -
Krok 5
Po kilku godzinach wyłóż mięso na sito do opiekania. -
Krok 6
Umieść sito we frytownicy. Ustaw temperaturę na 190°C, a czas pieczenia na 45 minut. -
Krok 7
Użyj termometru do żywności. Indyk będzie gotowy, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 70°C. -
Krok 8
Podawaj z warzywami.