placek

Obiady i kolacje

KURCZAK Z ROŻNA
trudność przepisu

Trudność przepisu:

łatwy
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

60 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

4 porcje
Bez laktozy

Bez laktozy

Bez glutenu

Bez glutenu

Składniki:

tuszka z kurczaka 1,8 kg
posiekany ząbek czosnku 1 sztuka
papryka  1 łyżeczka
siekany tymianek 1 gałązka
sól i pieprz  do smaku

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Kurczaka umyj i dokładnie natrzyj czosnkiem i przyprawami. Zwiąż udka na krzyż.
  • Krok 2

    Nadziej kurczaka na rożen. Zabezpiecz końce za pomocą specjalnych widelców i dokręć śruby.
  • Krok 3

    Umieść rożen we frytownicy. Wybierz program Rożen (190°C) i ustaw czas na 45 minut.
  • Krok 4

    Użyj termometru do żywności. Kurczak jest gotowy, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 75°C.

Spróbuj również