Obiady i kolacje
INDYK PIECZONY W ZIOŁACHTrudność przepisu:
łatwyCzas przygotowania:
120 min.Ilość porcji:
4 porcjeBez laktozy
Bez glutenu
Składniki:
pierś z indyka | 400 g |
gałązka rozmarynku | 1 sztuka |
gałązka tymianku | 1 sztuka |
posiekany ząbek czosnku | 1 sztuka |
szałwia | szczypta |
sól i pieprz | szczypta |
oliwa z oliwek | 4 łyżki |
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Wymieszaj przyprawy z oliwą z oliwek. -
Krok 2
Natrzyj pierś z indyka mieszanką ziół i wstaw do lodówki na 1 godzinę. -
Krok 3
Nadziej mięso na rożen. Zabezpiecz końce za pomocą specjalnych widelców i dokręć śruby. -
Krok 4
Umieść rożen we frytownicy. Wybierz program Rożen (190°C) i ustaw czas na 40 minut. -
Krok 5
Użyj termometru do żywności. Indyk będzie gotowy, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 70°C.