Obiady i kolacje
KURCZAK NA CHRUPIĄCOTrudność przepisu:
średniCzas przygotowania:
80 min.Ilość porcji:
8 porcjiBez glutenu
Składniki:
udka z kurczaka | 8 sztuk |
skrzydełka z kurczaka | 8 sztuk |
maślanka | 3 szklanki |
mała drobno pokrojona cebula | 1 sztuka |
posiekany ząbek czosnku | 1 sztuka |
papryka w proszku | 1 łyżka |
pokruszone płatki kukurydziane | 6 szklanek |
sól i pieprz | do smaku |
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Włóż kurczaka do maślanki i marynuj przez co najmniej 30 minut (najlepiej zostawić na noc w lodówce). -
Krok 2
Wymieszaj w misce cebulę, sól, pieprz, czosnek, paprykę i płatki kukurydziane. -
Krok 3
Obtocz kurczaka w powstałej mieszance. -
Krok 4
Umieść kurczaka na sicie do opiekania. -
Krok 5
Umieść sito we frytownicy. Wybierz program Kurczak (185°C) i piecz przez 40 minut. -
Krok 6
Użyj termometru do żywności. Kurczak jest gotowy, gdy temperatura wewnętrzna osiąga 75°C. Do jej osiągnięcia może być wymagany dodatkowy czas pieczenia.
Spróbuj również
Dbamy o Twoje bezpieczeństwo.
Potwierdza to pozytywny wynik kontroli przeprowadzonej przez niezależną jednostkę inspekcyjną V-Trust.
Wszystkie nasze produkty spełniają wymagania norm i dyrektyw Unii Europejskiej.