placek

Obiady i kolacje

WIEPRZOWINA PIECZONA W MIODZIE I POMARAŃCZACH
trudność przepisu

Trudność przepisu:

średni
Czas przygotowania

Czas przygotowania:

120 min.
ilość porcji

Ilość porcji:

4 porcje
Bez laktozy

Bez laktozy

Bez glutenu

Bez glutenu

Składniki:

schab 2 szklanki
miód 250 g
whiskey bourbon 50 ml
świeży sok z pomarańczy 2 łyżki
starta skórka z pomarańczy   1 pomarańcza
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Wymieszaj w misce miód, whiskey, sok i skórkę z pomarańczy oraz sól i pieprz.
  • Krok 2

    Włóż schab do powstałej mieszanki i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Krok 3

    Nadziej mięso na rożen. Zabezpiecz końce za pomocą specjalnych widelców i dokręć śruby.
  • Krok 4

    Obficie polej schab mieszanką miodu.
  • Krok 5

    Umieść rożen we frytownicy. Wybierz program Rożen (190°C) i ustaw czas na 45 minut.
  • Krok 6

    Użyj termometru do żywności. Pieczeń będzie gotowa, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 70°C.
  • Krok 7

    Udekoruj cząstkami pomarańczy. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Spróbuj również

tło sekcji

Dbamy o Twoje bezpieczeństwo.

Potwierdza to pozytywny wynik kontroli przeprowadzonej przez niezależną jednostkę inspekcyjną V-Trust.

Wszystkie nasze produkty spełniają wymagania norm i dyrektyw Unii Europejskiej.